Türk kadını belden genişliyor

Türk Kardiyoloji Derneği tarafından yapılan TEKHARF (Türk Erişkinlerinde Kalp Sağlığı, Risk Profili ve Kalp Hastalığı) araştırmasına göre Türkiye’de 20 yaş üstü erişkin nüfusun yaklaşık 8 milyonu şişman. Şişman nüfusun 5.3 milyonunu kadınlar, 2.5 milyonunu ise erkekler oluşturuyor.

40-59 yaş arası kadın nüfusunun yüzde 47’si, erkek nüfusunun ise yüzde 16’sı obezite yani şişman sınıfına giriyor. Şişmanlığın pek çok sağlık sorununa yol açtığına dikkat çeken uzmanlar, özellikle abdominal obeziteye (şişmanlığın/yağlanmanın karında toplanması) karşı uyarıyor.

İdeal kadın ölçülerinden bahsedilirken söylenen 90-60-90’lık tanımlama gerçek yaşamla örtüşmüyor. İstanbul üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü’nden Kalp, Damar ve iç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Vedat Sansoy yaptığı açıklamada, dünya genelindeki artışa bağlı olarak Türkiye’de de şişmanlık görülme sıklığının arttığına dikkat çekti.

Sansoy, ‘Türkiye’de kadınların bel çevresi genişliği ortalama 90.8 cm’yi buluyor. Erkeklerde ise bel çevresi genişliği ortalama 94.21 cm olarak görülüyor’ dedi. Sansoy, kadınlarda 45 yaşından itibaren bel çevresi genişliğinin giderek artığını ve 65’li yaşlarda ortalama 97.6 cm’ye ulaştığını vurguladı.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Accept !) days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !